Hogyan legyél webfejlesztő (útmutató)

Hogyan legyél webfejlesztő (útmutató)

Hogyan legyél webfejlesztő (útmutató)

 

Üdvözlünk kedves tanulni vágyó olvasó. Ebben az útmutatóban megpróbálunk segítséget nyújtani ahhoz, hogy hogyan is indulj el a webfejlesztővé válás rögös útján. 

 

Ne is húzzuk tovább a dolgot, csapjunk a lecsóba!

Miért tanulj webfejlesztőnek egyáltalán?

A RUANDER Oktatóközpont több mint 16 éves fennállása során számos dolgot kérdeztünk meg résztvevőintől. Többek közt ilyen az, hogy tisztáztuk velük, hogy mi is tanulásuk valódi mozgató ereje. Rengeteg erős érvet soroltak fel amellett, hogy belevágj ebbe a szakmába. Hoztunk is párat:

 

 • A fejlesztés egy nagyon “fancy” szakma a tech iparban
 • Fejlesztőként lényegében bárhol dolgozhatsz. Irodában, kávézóban vagy akár a pihe puha ágyadban. 
 • A tudás, amire szert teszel hasznos lehet a jövőben is. A fejlesztés nem csupán kódok magolásáról szól. Ez egy szemléletet is igényel. 
 • Azok a munkák, ahol elvárás a különböző nyelvek ismerete, valamint a kódolás, még itthon is nagyon jól fizetettek.
 • Nem kell diploma ahhoz, hogy elsajátítsd a fejlesztés művészetét. Bárki, bármikor elkezdheti tanulni ezt a szakmát. Türelem és kitartás mellett a siker szinte garantált.

 

Fact!

Tudtad, hogy 2019-ben a webfejlesztők átlagos kezdőfizetése 400 000 Ft volt!
(Ithon.info, https://ithon.info/blog/2019/02/13/milyen-fizetesre-szamithatsz-palyakezdo-programozokent-2-resz/)

 

Csak még egy pár szó!

 Mielőtt ténylegesen belevágnánk fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a tisztelt nagyérdemű figyelmét. Mégpedig arra, hogy az eleje nagyon nem lesz barátságos. Fájni fog. Lehet, hogy nem is kicsit. Lényegében ez olyan, mintha egy teljesen új nyelvet tanulnál. Az elején azt sem tudod, hogy melyik szót hogyan kell írni és nem tudod majd, hogy most káromkodnak, vagy üdvözölnek. De minden rendben lesz csak ne add fel. 

 

HTML? CSS? Mi van?

Jön is az első akadály. A megfelelő nyelv kiválasztása. Természetesen teljesen kezdőként ez nem egy egyszerű feladat. Zéró fejlesztői tudással ezt nem lehet könnyen kivitelezni, viszont mi azt tanácsoljuk, hogy válassz egy olyan nyelvet, ami viszonylag felhasználó barát és elterjed. Ilyen lehet például a HTML és a CSS, amit webfejlesztőként szinte kötelező lesz ismerned. Amennyiben egy komolyabb nyelvvel szeretnél indítani, akkor választhatod a Python nyelvet.

 

Fontos kiemelnünk azt, amit minden programozó tanfolyamunkon el szoktunk mondani. A programozás elsősorban nem arról szól, hogy memorizáljuk a sorokat és a különféle kódokat. A programozás a PROBLÉMA MEGOLDÁSA. Igen. Nagybetűvel és aláhúzva kéretik megjegyezni.

 

Fact!

A Stack Overflow oldalának köszönhetően Te is meg tudod nézni, hogy az aktuális tudásszintenden milyen fizetésekre számíthatsz a különböző országokban. Sajnos itthon még nem közöl adatokat, de folyamatosan dolgoznak rajta. 

(https://stackoverflow.com/jobs/salary)

 

Vágjunk már bele!

Fent tisztáztunk pár részletet. Remélhetőleg már van egy kiszemelt nyelved, egy célod a programozással és már azt is tudod, hogy a programozás a problémák megoldásáról szól.

 

Az emberiség nagy részének úgy tűnhet, hogy a programozás valami szuper titkos cucc, amit csak a beavatottak érthetnek. Ez a kép egészen addig él, amíg valaki bele nem lát ebbe a világba. Ezt a képet szeretnénk lerombolni és ezért hoztuk létre ezt az útmutatót nektek. Be szeretnénk bizonyítani, hogy ez nem valami érthetetlen és felfoghatatlan dolog. Te is képes vagy rá, hogy elsajátítsd az ismereteket és a szemléletet! 

 

Még egy pár jó tanács mielőtt fejlesztésre adnád a fejed:

 • Ismerd meg a számítógépeket. Tanuld meg az alapvető működését egy számítógépnek, hogy megértsd, mi miért történik. Ez rettentő sokat fog majd segíteni a későbbiekben. 
 • Értsd meg a hálózatok alapvető működését. Legyen szó bármilyen programról, jó ha tudod, hogy hogyan kommunikálnak a számítógépek. 

 

Ássunk kicsit mélyebbre - Ügyfél oldal

 Minden oldal, amit meglátogatsz az internet varázslatos világában úgy lett megalkotva, hogy bizonyos programok működjenek oldalról oldalra. Képzeld azt, hogy a böngésző, amit használsz egy fordító, ami lefordítja a kódot, ami lehet HTML, CSS vagy akár JavaScript is. A végeredmény pedig a kijelzőn megjelenő oldal, amivel akár interakcióba is léphetünk. Beszéljünk egy kicsit a front-end nyelvekről:

 

Egy kis HTML. 

 

Amennyiben halvány lila gőzöd nincs a webfejlesztésről, ezzel kell kezdened! 

A HTML (angolul: Hyper Text Markup Language=hiperszöveges jelölőnyelv) egy leíró nyelv, melyet weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki, és mára már internetes szabvánnyá vált.

Tehát lényegében ez nem egy program nyelv. Amennyiben még zöldfülű vagy a szakmában nem biztos, hogy tudod mi a különbség a leírónyelv és a programozási nyelv közt, de ezen majd segítünk!

 Amikor képet vagy szöveget látsz egy oldalon, akkor nagy valószínűséggel HTML-t használva kerültek oda azok a képek. A HTML ugyanis lehetővé teszi, hogy szöveget, képet, videót vagy bármilyen egyéb tartalmat helyezz el a weboldalon.

 

Fontos tehát, hogy ha komoly webfejlesztői karriert szeretnél építeni, vagy szimplán csak a hobbidat akarod felturbózni egy weboldallal, akkor nélkülözhetetlen a HTML ismerete.

 

Egy kis CSS.

 

A következő lépés a webfejlesztői tudásod bővítésében az a CSS legyen. Ez továbbra sem egy programozási nyelv. A CSS (Cascading Style Sheets, magyarul: lépcsőzetes stíluslapok) a számítástechnikában egy stílusleíró nyelv, mely a HTML vagy XHTML típusú strukturált dokumentumok megjelenését írja le.

 A legegyszerűbb ezt úgy elképzelni, hogy amit létrehoztál HTML-lel azt szebbé teheted CSS-sel. Margót állíthatsz, színezhetsz és számos designbeli változtatást hajthatsz végre a CSS ismeretével. 

 

Egy kis JavaScript.

 

Tetszik vagy sem, ha egy magas szinten szeretnél megtanulni weblapokat vagy webes programokat készíteni, akkor szükséged lesz egy erős JavaScript tudásra. Napjainkban a JavaScript szinte mindenhol ott van. Éppen ezért szinte nélkülözhetetlen ennek megismerése. 

 Mivel ez egy nagyon gyakran használt nyelv, rengeteg munkalehetőség vár arra, aki elsajátítja a használatát. Egy nemrég készült felmérés alapján a válaszadó fejlesztők 62,5% rendszeresen használja a nyelvet világszerte. 

Kezdésnek például kisebb igazítgatásokat tudsz végezni az alap HTML oldalaidon, például üdvözlő üzeneteket tudsz létrehozni. Ennél sokra többre is képes lehetsz, ha jobban beleásod magad a JavaScript világába. Szeretnél például 3D játékot létrehozni? A JavaScripttel ezt is megteheted.

 

Fact!

Amint elmélyültél a különféle nyelvek világában, lehet, hogy azt fogod érezni, hogy egyes folyamatok, kódok kimaradtak és szükséged lenne egy kis segítségre. Itt most találni fogsz néhány hasznos eszközt/oldalt, amik segítségével könnyebbé teheted a saját munkádat.

 

 • Stack Owerflow – IT fórum, ahol, ha elakadtál, biztos találsz választ 
 • Github – Ez egy projektmegosztó site, ami ingyenesen is használható
 • CSS-tricks.com – CSS videók, cikkek és temérdek hasznos oktató anyag
 • W3C– A Word Wide Web Consortium a gyűjteménye a weblapfejlesztési irányelveknek és alap szabályrendszernek 

  

Jöhet az első weboldalad!

 

Amennyiben követted a lépéseit ennek a hogyan kezdjek a webfejlesztésbe bejegyzésnek, akkor mostanra már készen kell állnod életed első jó minőségű, profi kinézetű weboldalának elkészítésére. Ide eljutni tanfolyam hosszától függően 3-6 hónap lehet, ha teljesen a nulláról kezded. Amennyiben kicsit lemaradsz és több idő kell neked, akkor se aggódj, fontosabb mindent jól megérteni, mint elsietni a dolgot.

 

Ennél a pontnál már számos dolgot tudsz csinálni azért, hogy önmagad fejleszd. 

 • Tanulj extrákat a debuggolásról a Chrome fejlesztői eszköz segítségével.  
 • Vegyél részt rendezvényeken, ahol a fő téma a fejlesztés. 
 • Ismerd meg a Node.js-t. 
 • Esetleg vágj bele a React.js-be.
 • Olvass annyi könyvet, cikket és egyéb szakmai anyagot, amennyit csak tudsz.

 

Fact!

A Bitport agy augusztusi cikke szerint több mint 1,7 milliárd(!) weboldal van jelen az interneten. Persze ez néha visszaesik minimálisan, de a szám akkor is elképesztő. 
(https://bitport.hu/hany-weboldal-mukodik-osszesen-a-vilagon)

 

Mi legyen a következő lépés?

 

Miután megtanultad ezeket az alap kódolási nyelveket, lassan elkezded te is érezni, hogy miben vagy jó, mi az, ami jobban megy és mit szeretsz a legjobban csinálni. Itt van néhány javaslat, hogy milyen területek felé tanulhatsz tovább:  

 

 • SQL – Ha nem riadsz meg a kemény adatbázisoktól, az SQL egy nagyszerű eszköz lehet a kezedben. Továbbá szinte az összes programnak szüksége van valamilyen adatbázisra, szóval amúgy sem árt elmélyedni a témában. 
 • jQuery – A jQuery az eszközök tárháza egy JavaScript fejelsztőnek. Azért hozták létre, hogy felgyorsítsák a JavaScript-ben történő kódolást. 

 

 

Összefoglalva

 Sikeresen megtetted az első lépést ezen a területen, viszont van egy kis probléma, amit mindig tarts észben. Az IT szektor folyamatosan változik, fejlődik és megújul. Ez különösen igaz a webfejlesztésre. Viszont nézzük ennek a pozitív oldalát. Egy ilyen gyorsan változó és fejlődő világban sose fogod megunni a munkád, mivel lépést kell tartanod a technológiával. 

 

Amennyiben úgy döntöttél, hogy fejest ugonál a webfejlesztés izgalmakkal és kihívásokkal teli világába, akkor csekkold, hogy mikor

indul nálunk újabb képzés és jelentkezz!

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Instagram Linkedin