Interjú Korcz Attilával

Interjú Korcz Attilával

 

 

Korcz Attila már régóta foglalkozik kiadványszerkesztéssel, illetve oktatással. A RUANDER oktatóközpont már több mint öt éve oktatja a lelkes résztvevőket. Ismerjétek meg jobban oktatónkat. 

Az informatika mely területével foglalkozol jelenleg?

Elsődlegesen a grafikával, azon belül is a grafikus és a kiadványszerkesztő területen dolgozom.

 

Mióta foglalkozol effektíve oktatással?

Felnőttoktatással, már több mint 6 éve foglalkozom aktívan, de a grafika világában már, több mint egy évtizede dolgozom. 

 

A leendő résztvevők melyik képzésen vagy képzéseken találkozhatnak veled?

Kiadványszerkesztő képzésen vagyok elsősorban megtalálható. Azonban ez magában foglalja a Photoshop, InDesign és az Illustrator képzéseket is. Ezeket külön-külön is el lehet végezni, bár a kiadványszerkesztő tanfolyam választása jobban megéri.

 

Kinek ajánlanád a kiadványszerkesztő képzést?

Mindazoknak, akik azt érzik, hogy megfelelő vizuális kreativitásuk van és ezt a szeretnék életre kelteni. 

 

Milyen lehetőségeket rejt a kiadványszerkesztő szakma? Amennyiben valaki eljön ide, majd elvégzi a kiadványszerkesztő tanfolyamot nálad, akkor a sikeres vizsga után milyen lehetőségek állnak majd előtte?

Lehetősége van esetlegesen egy grafikusi vagy kiadványszerkesztői munkát végezni, ugyanis tudásszintjük ideális esetben megegyeznek szoftverhasználatban. Lehet belőle grafikus, akár egy nyomdában segédmunkatárs, a nyomdai előkészítést támogathatja, illetve ugye lehetősége lesz egy cég marketing berkein belül a vizuális támogatásra. Nagyon sokszor van olyan, hogy egy cég felvesz egy grafikust, hogy ne kelljen egy ügynökségnek kiadni a munkát. Emellett freelencerként is lehetősége lesz a grafika területén elhelyezkedni.

 

 

Mi a helyzet a kezdő fizetésekkel kapcsolatban? Mire számíthat egy frissen végzett kiadványszerkesztő?

Talán ez az a szakma az informatika területén, ahol kezdőként nem félmilliós fizetés vár. Ennek ellenére bruttó 300-350 000 Ft-os fizetés nem elképzelhetetlen tapasztalat nélkül is. Természetesen 4-5 évnyi tapasztalattal már ennek kétszerese is reális fizetés lehet.

 

 

Ahhoz, hogy valakit felvegyenek, akár egy nyomdába, vagy marketing osztályra, ha jól gondolom egy jó portfólióra lesz szükség. Milyen elemei vannak, hogy néz ki és egyáltalán milyen egy jó portfólió?

Nos, ugye egy jó portfólióba elsődlegesen egy kiadványszerkesztőnek a szoftver tudását kell megvillantania, tehát a Photoshop, Illustrator és InDesign segítségével elkészült munkák szerepeljenek. Amennyiben esetlegesen tud valami kézügyességgel kapcsolatos dolgot, az nagyon sokat tud segíteni. Esetleg, ha már vannak kész nyomtatás utáni termékek és referenciák, akkor azt a portfólió végébe érdemes beilleszteni kontaktokkal és cégnevekkel. Sajnos ez nagyon sokszor a vizsga után még szinte esélytelen. Itt inkább a három szoftver ismeretének a demonstrálása a leghatásosabb. 

 

Napról napra jelennek meg új grafikai szoftverek, melyek segítik a munkavégzést. Te hogyan látod, várható valami új szoftver vagy technológia, ami megváltoztathatja a kiadványszerkesztő mindennapi munkamenetét?

Az biztos igaz, hogy a DTP is folyamatosan változik. Jelenleg nem látok arra esélyt, hogy az Adobe gyökeres változást hozna. Ez azt jelenti, hogy ez a három szoftver marad továbbra is az alappillér. Inkább az animáció területén vannak átrendeződések. Gondolok itt elsősorban arra, hogy a Flash-t leváltották az Animate-re, de én úgy látom, hogy a grafikán és a videótechnikán belül nagy változás nem fog történni, leszámítva a folyamatos frissítéseket. Az Adobe már csak bérlős szoftver rendszert üzemeltet, viszont nálunk dobozosan vannak meg a szoftverek. A bérlő verziónak az szokott lenni az előnye, hogy folyamatosan fejlesztik, de maradjunk annyiban, hogy ez előny és hátrány is. Előny annak, aki napi szinten benne dolgozik és követi a frissítéseket. Hátrány akkor, hogy ha például fél évig nem nyitja meg és egy megújult felület és ismeretlen eszközök várják vissza. 

 Mi a CS6-ot tanítjuk itt - és sok másik iskolában is - de a legújabb változat a CC. Én mindig azzal nyugtatom a kedves résztvevőket, hogy aki egy régi Suzuki Swifttel sajátította el a sebességváltás művészetét, az egy új Swiftben is tud majd váltani. 

 

Azok az érdeklődők, akik a jövőben tervezik, hogy a RUANDER oktatóközpontot választják, azok milyen eszközökkel és felszereltséggel találkozhatnak a Kiadványszerkesztő tanfolyamon?

A legjobban úgy tudnám ezt szemléltetni, hogy a leggyengébb gépünk is alkalmas a nagy hardverigényű grafikai szoftverek döccenés mentes futtatásra, tehát minőségi eszközökkel és felszereléssel várunk minden érdeklődőt. 

 

Miért ajánlanád a RUANDER oktatóközpontot? 

Itt nagyon sok indokot tudok mondani, lévén 6 éve a fedélzeten vagyok és több suliban is tanítottam. 

Az egyik az, hogy nagyon jó az informatikai eszközpark. Ez tehát azt jelenti, hogy ha ide bejön valaki, nem lesz olyan, hogy nem megy a gép vagy nem elérhető a hálózat. Informatikai eszközök terén minden pöpec. Ez nekünk, grafikai oktatóknak különösen fontos, ugyanis míg egy programozó megoldhatja jegyzettömbből is a programozást, nekünk gépigényes szoftvereket kell futtatnunk. 

Másik amiért én merném ajánlani, azok az anyagi dolgok. Kedvezmények, részletfizetés.

Harmadrészt pedig az, hogy az oktatás nagyon gyakorlatorientált. Mi itt az életre nevelünk. Van elmélet, de csak a minimális és nélkülözhetetlen. Utána pedig minden gyakorlat, mert a célunk az, hogy megfelelő gyakorlati tudással távozzon mindenki innen.

Negyedrészt saját tananyag van, ami megint sokat számít. Nagyon sok iskolában nincs tananyag, ami csökkenti a hatékonyságot. Itt gyakorlatilag első óra után megkapják a tanulók a hivatkozást és már le is tudják tölteni a tananyagot és tudnak otthon is gyakorolni. Végül pedig tényleg egy barátságos és közvetlen légkör várja az idelátogatókat. Én azt gondolom, hogy itt igazi partnerként tudunk a diákokkal együtt dolgozni. Az ügyfélszolgálattól kezdve az oktatókon át, mindenki kedves és nyitott. Én különösen örülök ennek partneri viszonynak, amit itt sikeresen kialakítottunk. 

 

 

Amennyiben szeretnél személyesen részt venni a képzésen, melyet az itt megismert Korcz tanár úr tart, akkor kattints, és jelentkezz hamarosan induló képzésünkre.

Kiadványszerkesztő tanfolyam

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Instagram Linkedin