Képezd magad a jövőre!

Képezd magad a jövőre!

Mi az az IoT?

Az Internet of Things, vagy magyarul a Dolgok Internete igazából egy rendszerre utal. Legalább kettő, internetre csatlakoztatható „okos” eszköz közötti kapcsolatot jelenti, vagyis egy kétirányú kommunikációt, amikor az eszközök nem csupán a világhálóval, vagy veled vannak kapcsolatban, hanem egymással is.

Igen, jól látod, az eszközök kommunikálnak egymással, és nem ember kommunikál az eszközön keresztül. Ez kicsit bonyolultan hangozhat, de a modern okosotthonoknak az IoT az alapja.

Az IoT hálózat részét olyan eszközök képezik, amelyek intelligensek, szenzorokkal vannak ellátva, vagyis képesek felismerni valamilyen fontos körülményt a környezetükben, és ezt egy másik eszköznek továbbadni. Így igazából szinte bármilyen eszköz lehet az IoT rendszer része: egy telefon, egy tablet, egy óra, egy hangfal, egy TV, egy ventilátor, egy autó és még sorolhatnánk. Az okos eszközök tárháza igen széles, és akár a leghétköznapibb eszközeink is beletartozhatnak.

De nem csupán a mindennapi életünkben jelenthetnek segítséget, hanem a gyárakban, sőt, akár a várostervezéssel kapcsolatban is kialakíthatnak ilyen rendszereket. És egyre több területen jelennek meg ezek az összekapcsolódó, okos rendszerek – biztos, hogy egyre inkább életünk részévé fognak válni. 2020-ban már több, mint 50 milliárd olyan eszköz volt, ami az IoT rendszer része, és ez a szám egyre csak nőni fog.

Hogyan működik egy IoT rendszer?

A folyamat 3, egyszerű lépésből áll össze:

  1. Az IoT eszközök összegyűjtik az adatokat, és az interneten keresztül elküldik a saját adatfeldolgozó központjukba
  2. Az eszközöktől érkező információ feldolgozásra kerül
  3. A feldolgozott információ alapján az eszközök különböző utasításokat kapnak, hogy hogyan „cselekedjenek”

Mik az IoT rendszer előnyei és hátrányai?

Az IoT rendszerek segítségével bárhonnan, bármikor és bármilyen eszközről hozzáférhetünk minden információhoz, amire szükségünk van. Felgyorsul a kommunikáció és az adatátvitel a csatlakoztatott eszközök között, sőt, a különböző folyamatok automatizálása is gyorsabbá és egyszerűbbé válik.

Ám természetesen néhány hátránya is van az IoT rendszernek:

  • Minél több eszközt csatlakoztatunk a rendszerhez és minél több információ áramlik eszközeink között, annál könnyebben fér hozzá mindenhez egy hacker.
  • Egy nagyvállalat esetében a nagyszámú csatlakoztatott eszköz egyre nehezedő menedzselési problémákat is magával hordoz
  • Ha valamilyen meghibásodás történik a rendszerben, nagy az esélye, hogy nem csupán egy eszköz, hanem a többi is meghibásodik
  • Mivel jelen pillanatban még nincsen nemzetközi szintű szabályozás az IoT rendszerekre csatlakoztatható eszközökről, így könnyen előfordulhat, hogy különféle típusú okos eszközök nem képesek létrehozni a megfelelő kommunikációt egymás között

Egy jó programozó nem csupán megtervezi magukat a rendszereket, de arra is gondol, hogy kiküszöbölje a hiányosságaikat.

Mire jó az IoT és az IoT programozás?

Vegyük például az okos otthonokat: az IoT segítségével beállíthatod, hogy automatikusan lecsukódjanak a redőnyök, amikor besötétedik, a mozgásérzékelős kamera képet küldjön az okostelefonodra, távolról bekapcsolhatod a fűtést, a klímát vagy a világítást, hogy minden tökéletes legyen, mire hazaérsz, ujjlenyomattal vezérelheted a zárat, hogy ne kelljen a kulcsaidat keresned, reggel a kedvenc zenéid szóljanak, este a filmhez illő hangulatvilágítás legyen… És ez csak az otthoni felhasználás, egy gyárban például sokkal több dolgot lehet automatizálni, ami hatékonyabbá és költséghatékonyabbá teszi a mindennapokat.

Egy vállalkozás működésében kiemelkedően fontos, hogy átláthatóbb és jobban irányítható legyen minden folyamat, az IoT rendszerek elősegítik egy üzlet számára a költséghatékonyságot, a folyamatok átláthatóságát, a dolgozók produktivitását, az üzleti modellek optimalizálását, vagyis mindent összevetve a profitabilitást.

Mindez azt jelenti, hogy az okos eszközök temérdek sok mindenben tudnak segítségünkre lenni, a mindennapi életünktől kezdve a vállalkozások ügyeinek intézéséig.

Hogyan lehetsz IoT programozó?

A RUANDER tisztában van vele, hogy a jövőben az IoT-nek elképesztően nagy szerepe lesz, azok a programozók, akik értenek ehhez a területhez, hamarosan nagyon keresettek lesznek. Ezért is indítunk egy képzést, Magyarországon elsőként, hogy te is elsajátíthasd a jövő szakmáját. A 40 órás tanfolyam keretében mindent megtanulhatsz, amit csak az IoT rendszerekről tudni érdemes, az egyetlen előfeltétele képzésünknek, hogy legyenek programozói alapismereteid.

A képzést Arudino-nak neveztük el, mert többnyire az Arudino márka eszközeinek programozására fektetjük a hangsúlyt. Az Arudino nemrégiben lépett be az IT piacra, és máris nagy nevet szereztek maguknak IoT készülékeikkel. A képzés során nem csupán általánosságban szerezhetsz ismereteket az IoT-ről, de egy specifikusabb márka eszközeit is megismerheted majd.

IoT programozás

Miért legyél IoT programozó?

Ha már korábban is érdekelt az informatika világa, akkor tisztában lehetsz vele, hogy az okos otthonok és okos eszközök ipara egyre inkább feltörekvőben van. Mindenki szeretne biztonságosabban, kényelmesebben és rendszerezettebben élni, ugyanez igaz a vállalkozásokra is. Az automatizálás korát éljük, mikor minden folyamatra szeretnénk egyszerűbb megoldást találni. Minél több cég és magánember szeretné egyszerűbbé és kényelmesebbé tenni az életét, annál nagyobb szükség lesz IoT programozókra.

Az elmúlt hónapok tanulsága

Mit láttunk az elmúlt pár hónapban? A gazdaságunk magas szintű felborulását, pánikot és sok ezer embert, akik állás nélkül maradtak. Azok a cégek maradtak életképesek ebben a helyzetben, amelyek online is jelen voltak. És azok, akik eddig nem nagyon figyeltek oda arra, hogy online intézzék ügyeiket, vagy akik eddig nem tudták lehetővé tenni dolgozóiknak a távmunkát, azok is igyekeznek minél inkább eltolódni ebbe az irányba.

Mindez mit jelent? Azt, hogy egyre nagyobb szükség lesz a programozókra, azon belül is egy-egy terület szakértőire. Azokra az informatikai szakemberekre, akik segítenek a kisebb-nagyobb vállalkozások számára, hogy online is tovább folytathassák a működésüket. Szerintünk a jövő egyik legfontosabb szakmája a programozói lesz, és valószínűleg az elkövetkezendő években annak, aki biztos állást szeretne magának, az a programozói munkakör felé fog érdemes elindulnia.

Ha attól tartanál, hogy jelenleg úgyis biztosan mindenki programozó akar lenni, akkor felhívnánk a figyelmedet a Hays Magyarország 2019-es felmérésére, ami szerint hazánkban az IT szakma piaca munkaerő-hiányban szenved. Vagyis igenis szükség van a képzett szakemberekre, méghozzá egyre több és több IT szakértőre. Itt az ideje, hogy te is belevágj!

Ha szeretnél egy olyan szakmát tanulni, amelynek a segítségével biztos jövedelmed lesz még évekig, és amivel igazából te magad fejlesztheted a jövőt, akkor mi az IoT programozást ajánljuk. Ne csak ülj és nézd, ahogy mások alakítják a világot: vegyél részt a RUANDER IoT programozói képzésén, és légy te a jövő programozója!

Tanulj velünk

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Instagram Linkedin