IOT, az okos jövő szakiránya

IOT, az okos jövő szakiránya

Mi az az IoT?

Az Internet of Things, vagy magyarul a Dolgok Internete egy rendszerre utal, mely legalább kettő, internetre csatlakoztatható „okos” eszköz közötti kapcsolatot jelenti, vagyis egy kétirányú kommunikációt, amikor az eszközök nem csupán a világhálóval, vagy veled vannak kapcsolatban, hanem egymással is.

Igen, jól látod, az eszközök kommunikálnak egymással, és nem ember kommunikál az eszközön keresztül. Ez kicsit bonyolultan hangozhat, de szinte minden okos megoldásnak az IoT az alapja.

Az IoT hálózat részét olyan eszközök képezik, amelyek intelligensek, szenzorokkal vannak ellátva, vagyis képesek felismerni valamilyen fontos körülményt a környezetükben, és ezt egy másik eszköznek továbbadni. Így igazából szinte bármilyen eszköz lehet az IoT rendszer része: egy telefon, egy tablet, egy óra, egy TV, egy autó és még sorolhatnánk. Az okos eszközök tárháza igen széles, és akár a leghétköznapibb eszközeink is beletartozhatnak.

De nem csupán a mindennapi életünkben jelenthetnek segítséget, hanem a gyárakban, kórházakban, közintézményekben, mezőgazdaságban és egyre több területen jelennek meg ezek az összekapcsolódó, okos rendszerek – biztos, hogy egyre inkább életünk részévé fognak válni. 2020-ban már több, mint 50 milliárd olyan eszköz volt, ami az IoT rendszer része, és ez a szám egyre csak nőni fog.

Hogyan működik egy IoT rendszer?

  1. Az IoT eszközök összegyűjtik az adatokat, és az interneten keresztül elküldik az adatfeldolgozó központba
  2. Az eszközöktől érkező információfeldolgozásra kerül
  3. A feldolgozott információ alapján az eszközök különböző utasításokat kapnak, hogy hogyan „cselekedjenek”

Természetesen előfordulhat, hogy a feldolgozó egyben a cselekvő is, így maga a céleszköz dönt, hogy adott szituációban mit cselekszik.

Mik az IoT rendszer előnyei és hátrányai?

Az IoT rendszerek segítségével egyedileg automatizálhatjuk különböző eddig manuálisan vezérelt eszközeinket. A hardvertechnológia gyors fejlődésével ráadásul az ilyen rendszereket egyre költséghatékonyabban és egyre szélesebb körben lehet alkalmazni.

Ám természetesen néhány hátránya is van az IoT rendszernek:

  • Minél több eszközt csatlakoztatunk a rendszerhez és minél több információ áramlik eszközeink között, annál nagyobb veszélyt jelent, ha egy hacker hozzáfér ehhez a rendszerhez.
  • Egy bonyolultabb rendszer esetében a rendszer pontos megtervezése nélkül káosz is kialakulhat.
  • Ha valamilyen meghibásodás történik a rendszerben, lehetséges, hogy a teljes rendszer megbénul, amennyiben erre nincs előzetesen felkészítve.
  • Mivel sok rendszer, sok különböző kommunikációs szabványt alkalmaz, előfordulhat, hogy különböző rendszerek között a kommunikáció kiépítése nem, vagy csak igen bonyolultan lehetséges.

Egy jó IoT fejlesztő nem csupán megtervezi magukat a rendszereket, de arra is gondol, hogy kiküszöbölje a hiányosságaikat.

Mire jó az IoT és az IoT fejlesztés?

Vegyük például az okos otthonokat: az IoT segítségével beállíthatod, hogy automatikusan lecsukódjanak a redőnyök, amikor besötétedik, a mozgásérzékelős kamera képet küldjön az okostelefonodra, távolról bekapcsolhatod a fűtést, a klímát vagy a világítást, hogy minden tökéletes legyen, mire hazaérsz, ujjlenyomattal vezérelheted a zárat, hogy ne kelljen a kulcsaidat keresned, reggel a kedvenc zenéid szóljanak, este a filmhez illő hangulatvilágítás legyen… És ez csak az otthoni felhasználás, egy gyárban például sokkal több dolgot lehet automatizálni, ami hatékonyabbá és költséghatékonyabbá teszi a mindennapokat.

Egy vállalkozás működésében kiemelkedően fontos, hogy átláthatóbb és jobban irányítható legyen minden folyamat, az IoT rendszerek elősegítik egy üzlet számára a költséghatékonyságot, a folyamatok átláthatóságát, a dolgozók produktivitását, az üzleti modellek optimalizálását, vagyis mindent összevetve a profitabilitást.

Mindez azt jelenti, hogy az okos eszközök temérdek sok mindenben tudnak segítségünkre lenni, a mindennapi életünktől kezdve a vállalkozások ügyeinek intézéséig.

Hogyan lehetsz IoT fejlesztő?

A RUANDER tisztában van vele, hogy a jövőben az IoT-nak elképesztően nagy szerepe lesz. Azok a fejlesztők, akik elmélyülnek az informatika eme új területében, egy keresett és intenzíven fejlődő szakmaterületen tudnak a jövőben dolgozni. Ezért is indítunk egy képzést, Magyarországon elsők között, hogy te is elsajátíthasd a jövő szakmáját. 40 órás tanfolyamjaink keretében elsajátíthatod az IoT különböző területeinek fejlesztési praktikáit gyakorlatiasan.

Képzéseink alapvetően két területet fednek le:

  • Arduino fejlesztés, ahol a résztvevők megismerkedhetnek az Arduino fejlesztőpanel programozásával és az alapvető rendszerek kialakítási lehetőségeivel.
  • Raspberry Pi tanfolyam, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a Raspberry Pi miniszámítógép felépítésével, működésével és felhasználási lehetőségeivel.

IoT programozás

Miért legyél IoT fejlesztő?

Ha már korábban is érdekelt az informatika világa, akkor tisztában lehetsz vele, hogy az okos otthonok és okos eszközök ipara egyre inkább feltörekvőben van. Mindenki szeretne biztonságosabban, kényelmesebben és rendszerezettebben élni, ugyanez igaz a vállalkozásokra is. Az automatizálás korát éljük, mikor minden folyamatra szeretnénk egyszerűbb megoldást találni. Minél több cég és magánember szeretné egyszerűbbé és kényelmesebbé tenni az életét, annál nagyobb szükség lesz IoT fejlesztőkre.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Instagram Linkedin

Itt vagyunk

Az Árpád híd közelében vagyunk. Itt áll meg a 3-as metró, az 1-es villamos, illetve az alábbi buszok is: 26-os, 32-es, 34-es, 106-os. Az utcán parkolásra is van lehetőség, melynek a díja 450 Ft/óra.