Készíts ütős önéletrajzot!

Készíts ütős önéletrajzot!

Az önéletrajz nem más, mint egy egyszerű kis dokumentum, ami nagy hatással lehet a jövődre. Éppen ezért nem szabad félvállról venni a megtervezését és az elkészítését. Mindig tartsd szem előtt, hogy az önéletrajz az első érintkezési pont közted és az általad kiválasztott cég között. 

Ha kész vagy, akkor nézzük is meg, hogy mire figyelj a tökéletes önéletrajz elkészítésekor.

 

Tegyük fel, hogy elvégezted a szükséges házi feladatot jelentkezés előtt és lekutattad az állást kínáló céget. Megnézted a közösségi oldalakon, ellenőrizted a honlapjukat, esetleg még az E-cégjegyzéket is szemügyre vetted. Ezen kívül természetesen feltérképezted a meghirdetett pozíciót is. Ezek után ugorhatsz csak az önéletrajz elkészítésébe.

 

Gondolkodj!

Tedd fel magadnak a kérdést: Ki fogja megnézni az önéletrajzom? Mivel az álláshirdetések ritkán tüntetik fel, hogy az önéletrajzodba pontosan milyen extra infókat tegyél, ezért azt is meg kell kérdezni magadtól, hogy “milyen plusz információt adhatok magamról, ami még jobban alátámasztja, hogy én vagyok a legalkalmasabb a pozíció betöltésére?”. Miután megvannak a keresett válaszok, máris közelebb kerültél a tökéletes önéletrajzhoz.

 

Adatok és elérhetőségek

Triviálisnak tűnik, ugyanakkor fontos hangsúlyozni. Olyannyira fontos, hogy ezek nélkül inkább ne is küldd el azt az önéletrajzot! Viszont ha ennél a résznél jársz, akkor szerepeljen a neved, születési adatok, címed, telefonszámod és természetesen az e-mail címed. Ezek alapadatok, éppen ezért alap, hogy megadod. Ez után a lépés után máris áttérhetünk az iskolázottságra, ami lássuk be, szintén nélkülözhetetlen.

 

Tanulmányok

Ide értelemszerűen azokat az intézményeket kell beírnod, amelyekben megfordultál és amelyek kapcsolódnak a megpályázott álláshoz. De az is fontos, hogy ha van 10 diplomád, ám abból csak az egyik releváns, akkor nem kell emiatt 5 oldalas önéletrajzot küldeni, ugyanis sanszos, hogy ez esetben a kutya sem fogja végigolvasni. Ne feledd, hogy az önéletrajznál is fontos, hogy tömören add át mutasd be magad és a képességeidet a munkáltatónak. Ha sikeresen beírtad a korábbi tanulmányaidat, akkor máris átnyergelhetünk a következő pontra. 

 

Nyelvtudás

Napjainkban szinte minden pozíció betöltéséhez előnyt jelent a nyelvek ismerete. Vannak munkahelyek, ahol a fizetés is magasabb, ha egy vagy több nyelven tudsz kommunikálni. Éppen ezért kihagyhatatlan eleme egy 21. századi önéletrajznak az általad ismert nyelvek felsorolása. Itt is célszerű tömören felsorolni az írásbeli és szóbeli képességeidet. Amennyiben nem ez lesz az első munkahelyed, akkor át is térhetünk a korábban elért eredményeid felsorolására.

 

Tapasztalatok és elért eredmények

Itt mindenképp sorold fel a korábbi munkahelyeidet és azt is, hogy milyen feladatokat láttál el ott. Arra figyelj, hogy itt nem kell minden egyes feladatot felsorolni, elég csak azokat beleírni, amelyek valóban fontosak és relevánsak voltak. Ha ezt megtetted (vagy kihagytad,) akkor jöhetnek az extra képességek.

 

Extra képességek

Ha elvégeztél egy olyan képzést, amely során hasznos tudásra tettél szert és a betölteni kívánt pozícióhoz is hozzásegíthet, akkor ezeket kötelező beletenned az önéletrajzodba. Ennél a szekciónál érdemes beletenni a különböző IT képességeket, amelyek ma már nélkülözhetetlenek egy modern irodai pozíció betöltéséhez. Miután kitöltötted ezt a részt, már be is fordultál a célegyenesbe.

 

Hobbik

Mielőtt bármit is írnál ide, nem árt tisztában lenni azzal, hogy ezt gyakran nem szokták figyelembe venni a munkáltatók. De ki tudja, lehet, hogy épp nálad lesz a kivétel. Arra mindenképp figyelj, hogy nem kell túltolni ezt a részt. Ezen kívül ugyanúgy, mint a többi lépésnél, itt is fontos, hogy légy őszinte. Ne írd azt, hogy hobbid az olvasás, ha évente csak egy könyvet olvasol, azt is félig. Ha megvagy a tartalommal, jöhet a külcsíny.

 

Fotó

Először is keress egy vállalható, jó minőségű képet. Lehetőleg egy portrékép legyen, amely nem pixeles. A háttér legyen egyszerű,, kizárólag te szerepelj a képen! Ne egy bulin készült képet válassz, ugyanis azzal már le is írtad magad és a kukában landolhat az önéletrajzod. Szerkesztésénél ügyelj arra, hogy ne vegye el a figyelmet a szöveges részről! Ízlésesen illeszd a dokumentumba! Ha pedig fotó, akkor jöhet a szerkesztés része. 

 

Szerkesztés

Nem elég, ha megtöltöd tartalommal az önéletrajzod, ugyanis ezt megfelelően kell tálalnod a munkáltató számára. Emeld ki a fontosabb részeket, és hagyj közt a különféle szekciók közt! Ne egy tömör, nehezen olvasható dokumentum legyen, ugyanis a HR-es munkatársak pályázatonként több tucat CV-t kapnak és lehet, nem is fogják átolvasni rendesen. Röviden: legyen szellős és könnyen fogyasztható dokumentum.Extra Tipp

Minden CV különböző, de azt mindig tartsd szem előtt, hogy az önéletrajzodat konzisztensen írd meg és kerüld a többféle személyes névmás alkalmazását, ugyanis ez összezavarhatja az önéletrajzodat olvasó HR-es csapatot. Ezen kívül: ha teszel bele egy szöveges összefoglalót a végére, akkor mindenképp próbálj meg erőt és határozottságot sugározni, mert ezzel is növelni tudod az esélyét annak, hogy téged válasszanak.

 

Apropó  nyelvezet. Amennyiben egy nemzetközi céghez jelentkezel, esetleg a munkakör betöltéséhez feltétel egy idegen nyelv ismerete, mindenképpen készíts egy olyan változatot is, amelyik az adott nyelven készült. Miután ezt elkészítetted, ne felejtsd el csatolni, amikor elküldöd a jelentkezésedet az adott céghez.Amennyiben  nincs kedved, energiád és időd arra, hogy magad szerkeszd meg a tökéletes önéletrajzot, akkor hívd segítségül az internetet, ahol könnyedén találhatsz mintákat vagy akár online CV készítőt. Például a profession.hu egy rendkívül könnyen kezelhető önéletrajz készítőt ajánl számodra. Mindenképpen nézz ott szét, ugyanis letisztult és népszerű mintákat találhatsz ott.Készítsd el saját önéletrajzod és pályázz sikeresen az áhított pozícióra! Amennyiben szeretnéd felturbózni a képességek szekciót, érdemes szétnézni weboldalunkon és elvégezni egy extra kurzust.

KépzéseinkOszd meg barátaiddal is!

Facebook Instagram Linkedin