Széll Sándor oktatói interjú

Széll Sándor oktatói interjú

Ismerkedjetek meg a RUANDER oktatóközpont egyik oktatójával. 

A mai napon Széll Sándor tanár úrral beszélgettünk. 

 

Mióta foglalkozol informatika oktatással?

Gyakorlatilag 1990 óta. Abban az évben végeztem az egyetemen. ‘91/‘92 környékén már indultak a informatika képzések az iskolákban. Eleinte Commodor 64-gyel, később pedig IBM xt-vel. Ezeken kezdtük itthon az informatika oktatást és azóta folyamatosan kapcsolatban vagyok az informatikával, valamint magával az oktatással.

 

Ha jól tudom a RUANDER oktatóközpontnál több kurzust is tartasz. Mely tanfolyamokon találkozhatunk veled?

Alapszintű képzések közül az ECDL-t lehet megemlíteni, de különösen sokszor fordulok elő Excel képzéseken, Excel haladó szintű képzéseken, valamint informatikai rendszerüzemeltető - korábban rendszergazda -, illetve számítógép szerelő és karbantartó tanfolyamokon is lehet velem találkozni.

 

Kinek ajánlanád ezeket a tanfolyamokat?

Több részre bontanám ezt a kérdést.

Az ECDL tanfolyamon egy alapszintű tudást lehet elsajátítani, ha megfelelő mennyiségű időt és energiát tesz bele az ember. Itt elsődlegesen a számítógép kezelésének elsajátítása a cél, beleértve az alapvető irodai szoftverek kezelését. Ide jöhet bárki, aki kedvet érez, mert itt gyakorlatilag a nulláról indulunk. Ez azt jelenti, hogy a számítógép bekapcsolásával kezdünk, megismerkedünk a billentyűkkel, melyik hol található és így tovább, majd eljutunk odáig, hogy egyszerűbb szövegeket szerkesztünk meg. Ezek után alapvető táblázatkezelési dolgokat veszünk végig, végül az internet használatát tanuljunk meg, hogy az se okozzon problémát. Akik ennél tovább szeretnék bővíteni tudásunkat, tehát nem csak az ECDL start programban akarnak részt venni, azok folytathatják az ECDL szelektben. Ebben az esetben még hozzájön az alap tudáshoz a prezentációkészítés, adatbázis kezelés alapvető lekérdezésekkel, valamint egy pici képszerkesztés, amely elvezet bennünket a média világába.

A másik rész a karbantartó, szerelő szakma témaköre, az nyilvánvalóan azoknak szól, akik valamilyen szinten kapcsolatba akarnak kerülni a számítógép belsőjével is. Ez azt igényli, hogy a jelentkezők ne idegenkedjenek a számítógép szétszerelésétől és persze az összerakásától se. Ezen kívül olyanokat is várunk erre a tanfolyamunkra, akik jelen pillanatban is valamilyen hasonló területen dolgoznak, esetleg önálló vállalkozást szeretnének létrehozni és a vállalkozás indításához, illetve viteléhez mindenképp szüksége lesz erre az OKJ végzettségre. 

A rendszergazdai dolgokat pedig azoknak ajánlanám, akik komolyabban szeretnének belemerülni és esetleg nagyvállalatoknál elhelyezkedni.

 

Milyen készségekkel/látásmóddal rendelkezzen az, aki erre a területre váltana?

Azt kell mondanom, hogy ez a területtől függ. Az ECDL alapok bárki számára megteszi, ahhoz különösebb készség nem szükséges. 

Amennyiben valaki karbantartó szerelő szeretne lenni, akkor pedig a kézügyeségére kellene odafigyelni, tehát azok jelentkezzenek, akik tudnak szerelni, illetve megvan a megfelelő kézügyességük ahhoz, hogy a különböző eszközöket megfelelően fogják. Ezért olyanok ne jelentkezzenek, akik kezében fordítva áll a csavarhúzó vagy problémát jelent egy csavar meglazítása vagy egy memória modul cserélése. Azoknak semmiképp nem tudom ezt a képzést ajánlani, bár a legtöbb embernek ez a készsége csak-csak megvan és nagyon ritka az, hogy ez valakinek problémát jelentsen. 

 

Az informatika talán az egyik leggyorsabban fejlődő terület. Hol látod az informatikát a következő 3-5 évben? Várható valami technológiai fejlesztés, ami megváltoztatja ezt az iparágat?

Nos, 3-5 év nagyon rövid idő és én nem várok semmiféle nagy változást. Én úgy gondolom, hogy azok, akik most vágnak bele a tanulásba és most fognak elhelyezkedni, azoknak 5 évig biztos nem kell aggódniuk, viszont azt követően elképzelhető, hogy lesznek változások, hiszen néhány jelet már most is látunk erre. Korábban egyedi gépekkel foglalkoztunk, aztán megjelentek a hálózatok, most meg leginkább a felhőt szokták említeni, vagyis a felhő szolgáltatásokat. Úgy tűnik, hogy például a rendszergazdaság nagy valószínűséggel ebbe az irányba fog elmozdulni. Mindenképp szükség lesz a jövőben is helyi, lokális rendszergazdákra, tehát ezt nem lehet egyik napról a másikra helyettesíteni.

A szerelés az megint egy másik kérdés. Ezek az eszközök egyre összetettebbek, komplexebbek és lehet, hogy ha valami elromlik a számítógépben, akkor a jövőben egy az egyben egy modult kell csak kicserélni, ahhoz pedig nem lesz szükség majd túl nagy tudásra. Összegezve, elképzelhetőnek tartom, hogy ezt a számítógép szerelő szakképzést valamilyen módon kiváltja egy más jellegű képzés majd a jövőben.

 

Az idelátogató hallgatók milyen eszközökkel találkozhatnak? Milyen felszereltségű termekben zajlik az oktatás? Mekkora figyelmet, gondot fordít a RUANDER oktatóközpont arra, hogy az eszközparkját frissen tartsa, tekintetbe véve hogy a szakma és az iparág igen gyorsan fejlődik?

 

A RUANDER-nél folyamatosan korszerűsítjük a felszereléseket, tehát az eszköz parkunkat állandóan frissítjük, az elavultaknak tűnő eszközöket újabbakra cseréljük. Ugyanez igaz a szoftverekre is, bár ez egy eléggé kétélű dolog. Például a rendszergazdaságnál, ha most azt mondom, hogy szerver 2012 R2-t oktatunk és már jelen pillanatban létezik a 19-es is, ugyanakkor a cégek jelentős részénél még mind a mai napig 2003-as operációs rendszereket használnak. Így tehát valahol meg kell találnunk a középutat, hogy valami kis újdonság is legyen, de mégis tudják a korábbi rendszereket is majd kezelni a tanulók. Próbáljuk - ahogy én látom - a legmodernebb eszközöket beszerezni, az épületet folyamatosan korszerűsíteni, újabb oktatótermeket kialakítani, de így is egy kis lépéssel lemaradva tudunk a tényleges helyzethez igazodni. 

 

Végül, de nem utolsó sorban az elmaradhatatlan kérdés. Miért válassza egy tanfolyamot kereső lelkes tanuló a RUANDER oktatóközpontot?

Miért válasszon bennünket? Többek közt azért, mert ár-érték arányban szerintem az egyik legjobbak vagyunk. Meg kell nézni, hogy milyen jellegű képzési helyszínek vannak, milyen szintű felszereléssel dolgozunk és azt hiszem, hogy ez magáért beszél. Plusz azok az oktatók, akik itt vannak, már többéves oktatói tapasztalattal rendelkeznek a területükön és ilyen módon nagy valószínűséggel át tudják adni a tudásukat azoknak, akik hajlandók tanulni.


Amennyiben szeretnél Te is részese lenni a RUANDER élménynek, jelentkezz aktuális képzéseinkre!

RUANDER Oktatóközpont

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Instagram Linkedin