Microsoft Project

Mire jó a kritikus út a projektmenedzsmentben?

A Microsoft Project egyik legfontosabb funkciója, hogy képes megtervezni a kritikus utat – azaz azoknak a tevékenységeknek a sorát, amelyek végrehajtása a feladat végrehajtásához szükséges, és ezek elkészülési idejét. Sokan a fogalmat nem is ismerik, pedig a hatékony projektmenedzsmentnek létfontosságú része.

Ezek a feladatok tehát létfontosságúak – ha az egyik csúszik, az összes többi, és a projekt befejezése is. Egy projekt során emellett előfordulhatnak olyan feladatok is, amelyek a kritikus útnak nem részei, mert nem előfeltételei más feladatoknak, s így az adott határidőig, feltételezve, hogy lazább a menetrend, bármikor elvégezhetőek.

Ha laza a projekt, akkor van egy bizonyos tűréshatár (angolul slack time), ami azt az időt jelöli, ameddig egy adott feladat elvégzése anélkül halasztódhat, hogy az más feladatokat vagy az egész projekt befejezésének idejét befolyásolná.

A Microsoft Project kiemelten alkalmas arra, hogy kritikus utat határozzon meg, mivel a program számos változót képes egyszerre kezelni. A segítségével készíthetünk előrejelzést, „mi történik ha” analízist és részletes ütemezést végig a kritikus úton.

A kritikus út azért is fontos, hogy meghatározzuk a hálózat érzékenységét. Ha egy projekt több kritikus úttal is rendelkezik, akkor a hálózatot érzékenynek mondhatjuk. Érzéketlen ellenben a hálózat akkor, ha csak egyetlen kritikus út van, és az egyes feladatok között rendelkezésre áll plusz idő is, azaz tűréshatár. Azzal, hogy a projekt érzékenységét meghatározza és a kritikus utakat is megtervezi a Project segítségével, a projektmenedzser már előre eltervezheti, mennyi idejét veszi majd igénybe az adott projekt irányítása és mely tényezőkre kell a legnagyobb figyelmet fordítania.

Microsoft Project tanfolyam (AM) tematika, időpontok ››

Itt vagyunk

Az Árpád híd közelében vagyunk. Itt áll meg a 3-as metró, az 1-es villamos, illetve az alábbi buszok is: 26-os, 32-es, 34-es, 106-os. Az utcán parkolásra is van lehetőség, melynek a díja 450 Ft/óra.