A remote munkavégzés veszélyei

A remote munkavégzés veszélyei

Home office: amire mindenki vágyik (?)

A home office hosszú időn át egy irigyelt álom volt azok számára, akiknek nap mint nap be kellett pattannia az autóba, vagy felülni a BKV egyik járatára, hogy beülhessenek az íróasztal mögé. Ott pedig alkalmazkodni kellett minden szinten a környezet zajaihoz, a kollégáihoz, az írott és íratlan elvárásokhoz.

Aztán jött a koronavírus, és sokan élveztük a home office előnyeit – valószínűleg te is. Később keltél és korábban kezdhettél neki a lazításnak, nem kellett öltönybe, vagy munkaruhába bújni, és a kényelmes kanapén elnyúlva, öledben a laptoppal intézhetted az intéznivalókat. Olyasmire is volt időd, amire eddig nem fért bele, például online vehettél részt számos képzésen és programon, és többet lehettél azokkal, akik folyton csak hazavártak. Vagy épp egyedül, otthonodban volt lehetőséged kreatív tevékenységekre, önképzésekre.

De bármennyire is kényelmesek voltak a körülmények, idővel biztos te is besokalltál. Lehet, hogy arra jöttél rá, hogy a heti home office nem feltétlenül neked való: talán nem is tudod elmagyarázni, miért, de rosszabb a közérzeted, nem tudsz igazán lendületes és hatékony lenni. Sejted, hogy nem feltétlenül a körülötted zsibongó gyerekhad, vagy a hangos szomszéd a ludas. A home office-nak bizony, ha az végtelen és mindennapos, megvan a maga hátránya. Elsősorban azért veszélyes, mert könnyen kiégéshez vezethet.

Tanulj a RUANDER oktatóközpont csapatával

Milyen veszélyei vannak a remote munkavégzésnek?

Az emberek többsége társasági lény, ezért az otthoni, egyedüli munkavégzés során hamar kialakulhat egyfajta letargius állapot. Összefolynak a napok, a hetek és a hónapok, közben pedig csak kapkodod a fejed az elfelejtett határidők, a feltorlódott feladatok, és az összekevert napok miatt. Ha az életed nem keretezik a munkában töltött hétköznapok, az esti pihenők és a hétvégi kimenők, ha minden tevékenység a 4 fal között zajlik, akkor bizony a kényelmes körülmények és a felszabaduló szabadidő sokszor a visszájára is fordulhat. Ha otthonról dolgozol mindenképpen kell, hogy legyen tehát idő- és térbeli kerete a munkának, a házimunkának és a szabadidőnek, nehogy kicsússzon a kezedből az irányitás és besokallj.

Ilyenkor az a legjobb, ha készítesz egy napi, egy heti és egy havi menetrendet. Nem kell egy külön titkárnő ahhoz, hogy rendbe szedd a dolgaid, elég minden hétfőn egy órát szánnod arra, hogy átgondold, hogy mik azok a plusz teendők, amik a napi vagy heti rutin mellett még új feladatként fel kell jegyezned. Így megóvod magad attól a stressztől, hogy folyton fejben kelljen tartani mindent.

Ezeket a jegyzeteket sokféleképpen elkészítheted: lehet egy határidőnapló, egy színes, mintás nagyalakú füzet, egy dosszié különböző színű papírokkal, vagy egy parafatábla, amire cetliket tűzhetsz. De nyugodtan készíthetsz google naptárt vagy Excel táblázatot is, ha az a megoldás jobban fekszik.

A másik fontos pont a különböző tevékenységek különböző helyszínekre beosztása. Ez azt jelenti, hogyha nem járhatsz el, az otthonod különböző helységeit oszd fel, lehetőségek szerint szobánként, vagy a szoba egyes részeihez külön tevékenységeket köss. Más helyeken végezd el a napi tornát, a videojátékozást, a társasjátékpartikat és a munkát. Még ha nincs is lehetőséged külön-külön helyiséget dedikálni minden tevékenységhez, de azt megteheted, hogy például munka után átülsz a kanapéra sorozatozni, vagy félretolod az étkezőasztalt, és a helyén lesz a „konditerem”.

Munka és tanulás

A munka mellett tanulj is!

A szellemi kimerültség, a kiégés oka nem a pihenés hiánya, hanem az, hogy nincs már, ami lázba hozzon. Ha sikerült felszabadítanod egy kis szabadidőt azzal, hogy uralmad alá vontad a káoszt, akkor vesd bele magad valami újba!

Mit szólnál például egy izgalmas szakmához, ami minden nap tartogat valami újat, akár egy irodában, akár otthonról dolgozol?

A legújabb képzésünk, az IoT (Internet of Things) egy ilyen terület: okosotthonok, okosirodák, okosgyárak programozását tanulhatod meg, Magyarországon egyedül nálunk! Az IoT az informatikának egy egészen új területe, mely a programozás, a rendszerfejlesztés és az elektronika határterületén helyezkedik el. Az utóbbi 10 évben igen sokat fejlődött, köszönhetően az egyre olcsóbb és magasabb teljesítményű hardvereknek, és a rendszerek okosításának igénynövekedése miatt. Ez egy haladó képzés, a tanfolyam nem mutatja be külön a programozást, csak az Arduino-ra szabva tanítja meg a C++ nyelvet, így a tanfolyamhoz szükséges programozási előismeret.

Ne félj egy új szakmát tanulni, ez nem korosztálytól, tapasztalattól, vagy tehetségedtől függ, hanem elhatározottságtól, szorgalomtól és akaraterőtől. Miután megszerezted a szükséges tudást, már csak meg kell találnod azt az állást, ahol amellett, hogy jól érzed magad még folyamatosan tudsz fejlődni. Leendő állásod számos helyen keresheted. Böngészd a közösségi médiát, a keresőket vagy akár a Jobsora.com oldalát és helyezkedj el egy új területen.

És mi a tanulsága az elmúlt időszaknak? Miként lehet az otthoni munkavégzés előnyeit kiaknázni, a veszélyeit meg kikerülni? Talán a munkaadók is belátják, hogy a home office-nak is megvannak a maga előnyei, és megengedik, hogy a dolgozók heti néhány napban távolról dolgozzanak – máskor pedig bejárjanak, közösségben legyenek és csapatként működjenek együtt. Az ideális munkavégzés szerintünk ötvözi az egyén és a közösség előnyeit. Az IT területen szerencsére számtalan jó példa van erre!

Tanulj velünk

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Instagram Linkedin