IT fizetések 2024

IT fizetések 2024

Amikor IT-s fizetésekről beszélünk, fontos konkretizálni azok körülményeit, azaz, hogy milyen szintű szaktudással, illetve hány év tapasztalattal rendelkező munkavállalóról van szó.

Mit jelent, hogy egy IT-s pozíció vagy szakember Junior, Medior, Senior, vagy Expert?

Alapvetően ez egy egyszerű kérdés, hiszen mi mást jelentene, mint ami le van írva?! A Junior a kezdő szint megjelölése, az Expert (sokszor ’Lead’-nek nevezett, azaz a vezető fejlesztő) pedig a szaki, aki már abszolút szakértője a témának és az adott környezetnek. Fontos megjegyezni viszont, hogy ahány fejlesztő cég, annyi fajta munkamenet, belső rendszer, programok és termékek. Így akár Junior, akár Senior fejlesztőről van szó, a belső rendszert és a cég sajátosságait teljesen nulláról kell tanulnia.

Mint már fentebb említettük, az „IT” egy rendkívül széles tartomány, így az informatikai szektorban dolgozók bére jelentősen változó lehet, attól függően, hogy milyen területen tevékenykednek, milyen tapasztalattal rendelkeznek, hol foglalnak helyet a hierarchiában, és milyen lokációban (régió, ország, nagyváros vagy vidék stb.) dolgoznak. Azonban általánosságban elmondható, hogy az ’informatikában’ dolgozók átlagbére magasabb, mint a legtöbb iparágakban dolgozóké.

Bérek Pozíciók Szerint

Az alábbiakban az IT-s Junior pozíciók szerinti átlagos bruttó havi béreket mutatjuk meg, amelyeket a Hays Hungary tett közzé a 2024-es Hays Salary Guide közleményben:


Frontend Developer
650.000 - 1.000.000 Ft
Java Developer
750.000 - 1.150.000 Ft
Python Developer
750.000 - 1.150.000 Ft
C#/.NET Developer
750.000 - 1.000.000 Ft
C/C++ Developer
650.000 - 950.000 Ft
PHP Developer
650.000 - 850.000 Ft
Android Developer
650.000 - 950.000 Ft
iOS Developer
650.000 - 1.000.000 Ft
Manual Tester
600.000 - 850.000 Ft
UX/UI Designer
600.000 - 950.000 Ft

Az mindenesetre kijelenthető, hogy a körülbelül 400 és 500e Ft-os nettó kezdőbér szép kiindulási pont.

És hogy mennyi idő elérni körülbelül egy szakmai, így fizetésbeli szintlépést?

Junior 0-3 év
Medior 3-5 év
Senior 5+ év
Expert/Leader/Management 8+ év

Ezek a számok hozzávetőlegesek, mégis azt lehet mondani, hogy nem csak a szakterületre, és piacra igaz, hogy gyors, agilis, hanem a munkavállalói szempontból vett fejlődési lehetőségekre is. Kétségtelen, hogy a Medior és Senior szakemberekért nagyobb a verseny mint a pályakezdőkért, és az is, hogy nem minden Junior marad végül az IT-s karrier építésénél.


Munkavállalás szabadúszóként

A szabadúszó munkavállalás fogalma az IT szektorban is jelen van természetesen. Szabadúszóként dolgozni lényegében annyit jelent, hogy nem állandó munkát végzel, fix, havi bér ellenében, hanem projekteket valósítasz meg amikre téged felkértek, és persze elvállaltad. Az legmagasabb órabérekkel dolgozó szabadúszók között vannak a szoftvermérnökök, termékmenedzserek és a mobilalkalmazás-fejlesztők, akiknél akár a 10-13 ezer forintos nettó órabér is előfordul. Egy Front-end, Back-end, vagy Full-stack fejlesztő (Medior szinten) is el tud kérni 8-9 ezer forintos óradíjat.

Karrierlehetőségek és jövőbeli kilátások

Az IT terület dinamikusan fejlődik, és a technológiai változások mindig új lehetőségeket hoznak magukkal. Néhány olyan terület, amelyre érdemes figyelni:

Mesterséges intelligencia és gépi tanulás

Az AI (Artificial Intelligence = Mesterséges Intelligencia) és az ML (Machine Learning = Gépi Tanulás) egyre nagyobb teret foglal magának az informatika világában. Ezek azok a szakterületek, amik a legnagyobb léptékben fejlődnek és amikre az igény folyamatosan nő. Céges szinten is egyre többet használnak AI-alapú alkalmazásokat, programokat és munkameneteket. AI és ML szakértőkre is egyre nagyobb a kereslet, de fejlesztők, akik mélyreható ismereteket szereznek ezen témakörökben, kiemelkedő karrierlehetőségek elé nézhetnek.

Cybersecurity

Természetesen a digitális térben is kiemelten fontos a biztonság, úgy ahogy a kiberbiztonsági szakemberek is, akiknek az a feladatuk, hogy adatlopások, csalások, vagy bárminemű támadástól védjék meg az adott szervezetet és annak rendszerét.

Cloud Computing (felhőalapú számítás)

A Cloud Computing (felhőalapú számítás) megoldások is egyre népszerűbbek. A cloud computing szakemberek feladatai között van a felhőszolgáltatások infrastruktúrájának kiépítése és skálázhatóságának előkészítése. Egyre több cég tér át felhőszolgáltatásokra, így a jövőben még fontosabb szerepe lesz ennek a területnek.


Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Instagram Linkedin

Itt vagyunk

Az Árpád híd közelében vagyunk. Itt áll meg a 3-as metró, az 1-es villamos, illetve az alábbi buszok is: 26-os, 32-es, 34-es, 106-os. Az utcán parkolásra is van lehetőség, melynek a díja 450 Ft/óra.