Egy webfejlesztő tapasztalatai

Egy webfejlesztő tapasztalatai

Egy webfejlesztő tapasztalatai

 

18 éve foglalkozom webfejlesztéssel. Ez idő alatt több, mint 200 projektet vittem végig a kisebb landing page-ek fejlesztésétől egészen a nagyvállalati weboldalak készítéséig. Az alábbi cikkben tapasztalataimat szeretném megosztani veled és egy kicsit belülről is megmutatni a webfejlesztők világát.

Ha úgy döntöttél, hogy webfejlesztőnek állsz, akkor az önképzés mellett már idehaza is számos tanfolyam közül választhatsz, nem feltétlenül kell főiskolára vagy egyetemre járnod ahhoz, hogy jó szakember váljon belőled.

Tapasztalataim alapján ebben a szakmában egyre kevésbé érdekli a munkáltatókat a diploma, sokkal inkább az, hogy milyen készségeket tudsz felmutatni, milyen gyorsan és hatékonyan tudsz egy feladatot megoldani.

Ez egy gyorsan változó szakma, csak akkor tudod megállni a helyed, ha folyamatosan képzed magad. Egy tanfolyam sokat segíthet abban, hogy bemutassa a lehetőségeket, megismertessen az alapokkal, de utána folyamatos önálló tanulásra lesz szükséged ahhoz, hogy az ipar által diktált folyamatos változásnak megfelelj.

 

A webfejlesztők csoportosítása

A webfejlesztőket három nagy csoportba lehet sorolni:

 • Front-end fejlesztő
 • Back-end fejlesztő
 • Full-stack fejlesztő

Merülj bele egy kicsit a front-end és a back-end világba is ahhoz, hogy el tudd dönteni, melyik a szimpatikus számodra. Ne próbálj meg rögtön full-stack fejlesztővé válni, mert nem fog menni.

Aki pályakezdőként „mindenhez” ért, az eleve gyanús a munkáltatóknak. Próbálj meg egy versenyképes színvonalat elérni egy adott területen, egy adott programozási nyelvben és csak utána lépj tovább. Az, aki mindenhez ért, az esetek többségében semmihez sem elég jól ahhoz, hogy megállja a helyét egy éles projektben.

 

De a cégek nagy része full-stack fejlesztőt keres

Való igaz, hogy sok cég full-stack fejlesztőt keres, de ha nem is nevezi így, a feladat leírásban minden benne van, amely egy front-end-es és back-end-es feladatai közé tartozik. Miért? Azért, mert kényelmes nekik egy olyan embert alkalmazni, aki mindkét területet lefedi, így végig tud vinni egy személyben egy projektet a kész grafikai tervektől egészen a működőképes weboldalig vagy webes alkalmazásig.

Az ilyen esetben azt javaslom, keresgélj tovább, a nagyobb cégeknél már jellemzően külön emberek felelnek a front-end és a back-end fejlesztések elvégzéséért.

 

Referencia lista

A tanulmányaid elejétől kezdve hozz létre egy portfólió oldalt és kezdd el gyűjteni a kész munkáidat a legapróbbaktól kezdve. Ne várj a nagy referencia projektre, mert az elején még nem lesz ilyen. Ellenben ha „üres kézzel” mész az első állás interjúra, akkor elég kevés információt adsz, ami alapján a munkaadó el tudja dönteni, hogy mire vagy képes.

Engem személy szerint nem az önéletrajz érdekel, hanem sokkal inkább a referencia lista, abból látom igazán, hogy mire vagy képes. Nagyon sok olyan pályázóval találkozom, akik egy száz soros programon sem tudják prezentálni a tudásukat és ezzel így nem sok mindent tudunk egymással kezdeni.

A próba munka mindkét fél részéről időt rabló, és ha a végén mégsem felelsz meg, akkor értelemszerűen csalódásként éled meg a befektetett energiát. Sokkal jobban jársz, ha be tudsz mutatni pár olyan weboldalt vagy alkalmazást, amit korábban készítettél. Nem feltétlenül kell éles, üzemelő oldalaknak lenniük. Találj ki egy tetszőleges témátés készíts rá egy projektet. A képességeid bemutatására az is tökéletes lesz.

 

Miért keres mindenki tapasztalt szakembert?

A cégek többsége azért óvakodik a pályakezdőktől, mert nem tudnak 6-12 hónapot a képzésedre, oktatásodra szánni egy olyan környezetben, ahol lehet, hogy 3 hónappal később otthagyod a céget és feleslegesen költöttek rád egy csomó pénzt, időt és energiát. Ha belegondolsz, ez valahol érthető is.

Éppen ezért előnyt élvezel, ha rögtön az elején meg tudod mutatni, mire vagy képes és bebizonyítod, hogy nem nulláról fognak veled indulni.

 

Nem akarok alkalmazott lenni, szabadúszó leszek

Divatos dolog szabadúszónak lenni, de ha csak azért teszed, hogy otthonról dolgozz, akkor van egy jó hírem, sok cégnél már simán dolgozhatsz otthonról is.

Ha a magad főnöke akarsz lenni, és csak akkor dolgozni, amikor kedved van hozzá, akkor ez elsőre tök jó dolognak tűnik, de a szabadúszók beszámolói alapján mégsem felhőtlen ez a munkavállalási forma.

Először is neked kell gondoskodnod minden eszközödről és szoftveredről, nem lesz egy munkáltató, aki ezt megteszi helyetted. De ami ennél is nehezebb, hogy mindent neked kell csinálnod, a munkák megszerzésétől, az ügyfelekkel való tárgyaláson keresztül az utolsó helyesírási hiba kijavításáig. Egy csomó olyan dolgot kell majd elvégezned, ami nem feltétlenül kapcsolódik egy webfejlesztés feladataihoz és amelyeket egy cég esetében valaki más végez el helyetted. Neked kell specifikációt készítened, szerződést kötnöd és téged terhel annak gondja is, ha egy projekt valamilyen oknál fogva hónapokig csúszik, és közben nem jutsz a pénzedhez.

Én személy szerint azt javasolnám, hogy a tanulási időszakban inkább helyezkedj el egy céghez, semmint megpróbálj megbirkózni az ügyfél szerzés és projekt menedzsment terheivel.

 

Milyen kihívásokkal kell szembenézned webfejlesztőként

Az alábbiakban felsorolnék pár olyan dolgot, amelyekről valószínűleg kevesebb szó esik, de nem szabad elhallgatni, mert bizony hozzátartozik a webfejlesztők mindennapjaihoz.

 • A munkád nem csak a szuper izgalmas projektekről szól, hanem sokszor vannak „unalmas” vagy kifejezetten idegőrlő feladatok, mikor amit csináltál az ügyfélnek nem tetszik és újra és újra át kell alakítani.
 • A webfejlesztő sokszor a sor végén van, már ami a projektet lebonyolítását illeti, ezért ha a kutatással, tervezéssel „elúszik” a projekt, akkor rajtad próbálják meg behozni az elmaradást, ami nagy stresszt és folyamatos nyomást jelent.
 • A piacnak dolgozunk, ahol a legtöbb esetben az ügyfél diktál, így lesznek olyan feladataid, ahol nem a szakmaiság vagy az ész érvek, hanem az ügyfél akarata dönt.
 • Sok webfejlesztő eleinte megrázkódtatásnak éli meg, de gyakori, hogy egy nap folyamán egyszerre több projekttel is foglalkozni kell. Alighogy belemerültél valamibe, jön egy fontos munka, el kell dobni mindent és azt csinálni.
 • A programozáshoz nem értők a legtöbb esetben alábecsülik egy feladat munkaigényét és ebből adódóan a webfejlesztők folyamatos nyomásnak vannak kitéve. „Ez csak pár kattintás, nem értem, miért tart két napig lefejleszteni” – hangzik el ez a mondat gyakran az ügyfél szájából.
 • Vannak a webfejlesztéshez nem köthető feladatok, amiket mégis neked kell megcsinálnod. Pl. egy szöveget feltölteni egy weboldalra vagy helyesírási hibákat javítani az ügyféltől kapott szövegben.
 • Dokumentálni kell a munkádat. Minél nagyobb csapatban dolgozol, ez annál fontosabb, mert ha akárcsak egy napra is kiesel, a többieknek tudniuk kell mivel meddig jutottál és hogyan tudják folytatni a félbehagyott munkádat.
 • Kommunikálni kell az ügyféllel. A kisebb cégeknél előfordul, hogy projekt menedzser híján neked kell közvetlenül egyeztetned az ügyféllel. Ilyenkor fontos, hogy olyan „nyelvet beszélj”, amit az ügyfél megért és döntést tud hozni. Nagyobb cég esetében vannak ügyfél kapcsolattartók, de a helyzet ugyanaz: úgy kell beszélned, hogy megértsék és az ügyfél felé továbbítani tudják az üzenetet.
 • Folyamatosan kommunikálni kell a projektben résztvevő szakemberekkel. Az esetek nagy részében a webfejlesztés nem „one man show”, ahol egymagad dolgozhatsz a projekt elejétől a végéig, hanem más szakemberekkel, projekt vezetővel, kutatóval, designer-el, SEO specialistával … stb. kell folyamatosan egyeztetned, és ami még nehezebb, az ő igényeik figyelembevételével kell dolgoznod.
 • A munka nem fejeződik be ott, hogy a program működik, nem lehet továbblépni a következő projektre, hanem hosszas tesztelés vár még rád és hibajavítások. Ezen felül, ha a megoldás nem válik be, akkor újra kell tervezni, ami újabb fejlesztéseket hoz magával. Ez a folyamat sokszor hónapokig húzódik, néha úgy tűnik, hogy soha nem lesz vége.

 

Összefoglalás

Webfejlesztőként egy kreatív, együttműködő csapat tagja lehetsz, amely a legújabb technológiákat alkalmazva élvonalbeli, üzletileg is sikeres webes projekteket visz végig. Ez az út sokszor rögös, számtalan kihívással, buktatóval, bosszankodással vagy csalódással szegélyezett, de a végén azt látni, hogy az emberek örömmel használják a termékedet mindenért kárpótol.

Úgyhogy ne csüggedj a kezdeti nehézségek láttán, fel a fejjel és sok sikert, izgalmas projekteket kívánok!

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Instagram Linkedin