4 tipp, ha állásinterjúra készülsz!

4 tipp, ha állásinterjúra készülsz!

Ha programozóként állásinterjúra készülsz, nyilván minden téren a legjobbat szeretnéd kihozni magadból, tudván, hogy a tudásod és a személyiséged pontosan ugyanannyira fontos egy ilyen szituációban, mint a megjelenésed. Ha szeretnél biztosra menni, érdemes előzetesen alaposan felkészülnöd arra, mi minden várhat majd rád ezen a beszélgetésen, így nem érnek majd meglepetések. Ehhez összegyűjtöttünk neked négy hasznos tippet.

1. Az önéletrajz

Kezdjük rögtön az elején, hiszen ahhoz, hogy eljuss egyáltalán az interjúig, készítened kell egy tökéletes önéletrajzot. Ez lesz az első bemutatkozásod a potenciális munkaadóid irányába, így érdemes időt töltened azzal, hogy kidolgozd a részleteit is. Ha programozónak jelentkezel, ne az alap felhasználó ismereteket emeld ki a készségeid között, hiszen ennek evidensnek kell lennie egy ilyen pozíció esetén. A hangsúlyt főként a különböző technológiákra kell helyezni és lényeges az is, hogy melyik programozási nyelvvel, operációs rendszerrel vagy adatbázissal mennyi ideig dolgoztál és milyen szintű tudásra tettél szert.

Fontos, hogy ne általánosíts a technológiák megnevezésekor, hiszen például a JAVA-n belül is számos verzió létezik. Ha ezekre figyelsz, ügyesen kidomboríthatod a jelentkezésedben azt, amiben igazán jó vagy!

tudás

2. Kiegészítő szakmai ismeretek elsajátítása

A programozás területén igen nagy előny az, hogy a különböző programnyelvek annyira nem különböznek egymásról. Ha megtanulsz helyesen programozni az adott nyelven, sokkal könnyebb lesz megtanulni ugyanezt egy másik keretrendszerben, ugyanis nagyon sok a hasonlóság. Ha valamiben már van jártasságod, könnyű az így megszerzett tapasztalatot felhasználni, és egy kicsit elmélyedni más területeken is az állásinterjú előtt. Ezzel pedig sikert arathatsz már rögtön a szakmai kérdések megválaszolásánál is, és megmutathatod, milyen sokoldalú tudsz lenni!

3. Készülj fel rá, hogy a személyiségedre is kíváncsiak lesznek!

Az állásinterjún azt is tudni akarják majd, hogy beleillessz-e a csapatba, ezért ne lepjenek meg a személyes kérdések. A beszélgetések során igyekeznek felmérni azt is, hogy milyen a gondolkodásod, a problémamegoldó készséged és a személyiséged. Várhatóan kíváncsiak lesznek arra is, hogy hogyan közelítesz meg egy problémát, miként gondolkozol és hogy reagálsz a váratlan helyzetekre.

Emellett pedig nem csak az a fontos, hogy helyes megoldást adj az adott szituációban de lényeges az út is, amelyen odáig jutsz. Ha megnyered az állást, később megtörténhet a munkahelyen, hogy olyan feladatot kapsz, amiről nem sok fogalmad van, a cégnek pedig tudnia kell, hogy mit fogsz tenni ilyen helyzetben.

Emellett a HR jellegű kérdéseknél érdemes a munkaadó helyébe képzelni magad és átgondolni, mit várható ő el? Ezekre a kérdésekre nincs jó vagy rossz válasz, egyedül rád kíváncsiak, vagyis ne ess kétségbe, ha ilyen irányba terelődik a beszélgetés, fordítsd ügyesen a javadra?

önéletrajz

4. Milyen szakmai kérdések merülhetnek fel állásinterjún?

Ez természetesen nagyban függ a megpályázott munkakörtől is, ám ha a tesztírás is része az állásinterjúnak, akkor erre is érdemes lélekben felkészülnöd. Ha nem tudod a választ hirtelen, ugord át a kérdést, hogy ne veszíts időt, majd a végén térj vissza ezekhez.

Gyakori kérdés szokott például lenni az, hogy mi az az objektumorientált programozás, a polimorfizmus vagy a többszörös öröklődés, de fel szokott merülni a gyémánt probléma, az interfész, előkerülhet az osztály és az objektum fogalma is. Természetesen mindez csak a jéghegy csúcsa, emellett számos más kapcsolódó téma is felmerülhet, például megkérdezhetik, hogy mit tartasz két legfontosabbnak az alábbiak közül a munkahelyeden: a kód minőségét, a kód átláthatóságát, a fejlesztés gyorsaságát vagy a baráti hangulatot? Érdemes több forrásból is tájékozódnod előzetesen a tudásod felfrissítése során, ez segít elmélyíteni az információt.

Ha úgy érzed, felkészültél, itt az ideje annak, hogy élesben is kipróbáld magad az állásinterjúk világában és megcsípd álmaid munkáját, érdemes folyamatosan figyelemmel követned a lehetőségeket a jooble.org oldalon. Így elsők között érkezhet be az önéletrajzod a nyitott pozícióra, ami már önmagában is sokat számít! A fenti tanácsok betartásával pedig biztosan sikert aratsz majd az interjún is.

Sok sikert kívánunk!

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Instagram Linkedin