Hogyan tanulj online?

Hogyan tanulj online?

Szeretnéd hasznosan tölteni a következő heteket? Tanulnál valami újat a nappalid kényelméből? A jó hír, hogy a RUANDER csapata az elsők között volt, akik azonnal megszervezték a tantermi oktatások online formáját, így bármelyik tanfolyamunkat elvégezheted anélkül, hogy kimozdulnál. De fontos tudnod, hogy nem minden arany, ami online: az otthontanulásnak is megvannak a maga trükkjei, ha nem csak olvasgatni, hanem valóban fejlődni is szeretnél. Nézzük, mire kell odafigyelned a tanfolyam kiválasztásánál és tanulás közben!

 

A legfontosabb: a technikai háttér

A te részedről kelleni fog egy eszköz, amin a tananyagokat a magadévá teheted. Ez lehet laptop, asztali gép, okostelefon, bármilyen kütyü, ami alkalmas arra, hogy be tudj kapcsolódni az órákba. Hasznos, ha az adott eszköz rendelkezik kamerával és mikrofonnal, de ezek egyike sem feltétel – írásban is tudsz kérdezni, és egyáltalán nem fontos, hogy az oktató lásson téged. Az a fontos, hogy te lásd – és halld! – az oktatót. Ha asztali géped van, akkor az utóbbihoz kelleni fog hangfal is, vagy valamilyen fejhallgató, fülhallgató. Ez utóbbiakat egyébként laptop és telefon esetén is ajánljuk, mert általában jobb minőségű hangot közvetítenek, mint a beépített hangszórók, így jobban fogod érteni a magyarázatokat.

Ezen kívül szükséged lesz a GoToMeeting szoftverre/applikációra, amit Te ingyenesen le tudsz tölteni Windows és Mac operációs rendszerre, Androidra és iOS-re is. 

Itt pedig részletesen elmagyarázzuk a letöltést, telepítést és a szoftver használatát. Olvasd el és próbáld ki még az első órád előtt, hogy időben kiderüljön, ha valami nem tiszta vagy nem működik! Ha problémáid vannak a szoftverrel, szólj nekünk és segítünk.

 

 

Online oktatás

Miért kell ehhez külön szoftver?

Ha gyermeked van, elég csak annyit mondanom: KRÉTA, és rájössz, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen felületen zajlik az oktatás! (Ha nincs gyereked, aki most éppen otthon jár iskolába, eláruljuk, hogy ez a legtöbb iskolában jelenleg alkalmazott oktatási rendszer, ami finoman szólva nem tökéletes. A szülőknek legalább annyi ideje megy el a hibaelhárítással, mint amennyi a gyereknek a tanulással.)

Éppen ezért mi biztosra akartunk menni és olyan szoftvert választottunk, ami minden körülmények között hibamentesen működik, amíg csak szükség van rá, emellett számodra ingyenes, könnyen hozzáférhető, és gyakorlatilag bármilyen eszközön használható. Ezért döntöttünk a LogMeIn által fejlesztett GoToMeeting mellett, amit több alkalommal is élesben teszteltünk. Örömmel jelentjük, hogy oktatói és tanulói oldalról egyaránt pozitívak a visszajelzések!

A segédanyagokat a pCloudon keresztül tudod majd letölteni, ehhez a hozzáférést és a használati utasítást emailben fogod megkapni, amikor elindul az oktatás.

 

Második lépés: a megfelelő környezet kialakítása

Annak ellenére, hogy nem tanteremben lesz az oktatás, ugyanolyan fontos, hogy a környezeted alkalmas legyen a tanulásra. Szépen hangzik, hogy tanulj a fotelből vagy a kanapéról, de ez sem a gerincednek, sem a tananyag feldolgozásának, sem a koncentrációnak nem tesz jót. Egyszerűen képtelenség sokáig figyelni, ha amúgy ott terülsz szét, ahol máskor szórakozni vagy pihenni szoktál.

Szükséged lehet egy felületre, ahol jegyzetelni tudsz, egy székre, amin rendesen tudsz ülni, és ha be kell kapcsolódnod az órába, akkor fontos, hogy a kamera rendes szögből tudjon venni, ne az orrodba lásson bele az oktató;) Ezen túl nem árt, ha csend és nyugalom van körülötted. Mi azt ajánljuk, hogy ha van egy íróasztalod, akkor annál tanulj, ha pedig nincs, akkor a konyhaasztal is megfelel a célnak. Ha teheted, csukd magadra az ajtót, ne zavarjon most a gyerek, a párod, a kutyád vagy macskád. Ha ez utóbbi teljességgel lehetetlen, nem kell aggódnod, mert a háttérzajokat nem fogja hallani senki, de téged zavarhat, ezért érdemes minimalizálni. Egy fülhallgató vagy fejhallgató segíthet ebben, különösen, ha zajszűrő funkciója is van.

 

Ugyanúgy lesznek órák és szünetek!

Ahogy normál oktatásnál sem pattansz fel, hogy megkeverd az ebédet, vagy kimenj a mosdóba, úgy az online tanulás során is próbálj egész óra alatt egy helyben ülni. Lesznek szünetek, amikor el tudod majd intézni az egyéb dolgaidat, emiatt ne aggódj.

A jelenlétedre ugyanúgy számítunk: attól még, hogy nem leszel egy légtérben az oktatókkal és az osztálytársaiddal, ugyanúgy ott kell ülnöd legalább az órák 80%-ban. Természetesen, ha technikai nehézség akad (például elmegy az internet vagy az áram) akkor ezt nem vesszük annyira szigorúan, de a lecke attól még fel lesz adva, a felületen utólag is meg tudod nézni a videót.

 

Hogyan tudsz részt venni az órán?

Ahogy a hagyományos tanítás esetén, itt is lehet kérdezni, és az oktatás is lehet interaktív, de itt sem lehet csak úgy bekiabálni az óra közepén, és nem illik beszélgetéssel zavarni az órát. Ezért a rendszerben a mikrofonok automatikusan némítva vannak. Ha szeretnél hozzászólni, akkor a chatbe írd be a kérdésedet, ezt az oktató vagy megválaszolja az első adandó alkalommal, vagy – ha párbeszédet igényel a dolog – egy időre aktívvá teszi a mikrofonodat, így be tudsz kapcsolódni te is. Ahogy korábban is írtuk, nem baj, ha egyáltalán nincs mikrofonod, a chatben ugyanúgy tudsz kérdezni is.

 

 

Jelentkezés, adminisztráció, befizetés

A tanfolyamok teljes adminisztrációját online intézzük, itt tudsz érdeklődni, jelentkezni, itt kapod a belépéshez szükséges adatokat, és banki átutalással tudsz fizetni. Amíg tart a jelenlegi helyzet, addig nem tartunk fent személyes ügyfélszolgálatot, és készpénzzel sem tudsz fizetni, de természetesen nyugodtan kereshetsz minket emailben vagy telefonon, ha bármiben segítségre van szükséged.

 

Az online oktatás előnyei…

Bár ez most kényszerhelyzet, de igyekszünk kihozni belőle a lehető legtöbbet! Az egyik legjobb dolog az online oktatással kapcsolatban, hogy teljesen helyfüggetlen: most olyanok is jelentkezhetnek a tanfolyamainkra, akiknek amúgy túl messze lenne, vagy az egyéb elfoglaltságaik mellett lehetetlen lenne bejárniuk.

 

A szokott módon biztosítjuk az OKJ képzéseket, egyéni- és céges oktatásokat, ECDL vizsgát is tehetsz nálunk. Jelenleg több mint 50 képzésünk vár arra, hogy érdekesebbé és hasznosabbá tegye az otthon töltött idődet – hiszen attól még, hogy vírus tombol odakint, az élet nem áll le! A járvány végén ugyanúgy szükség lesz jó szakemberekre, használd hát ki ezt az időszakot arra, hogy megtanulj valami hasznosat!

Türelmes, szakképzett oktatóink, innovatív oktatási módszereink, mindig naprakész tananyagaink és gyakorlatorientált képzéseink gondoskodnak arról, hogy a tanulás ne csak hasznos, de élvezetes is legyen:)

 Találkozzunk virtuális osztálytermeinkben!

Válogass tanfolyamaink széles választékából!

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Instagram Linkedin