Te is lehetsz sikeres szoftverfejlesztő!

Te is lehetsz sikeres szoftverfejlesztő!

Mikor azon gondolkozol, milyen irányba kellene változtatnod az életeden, hogy két lábbal állhass a talajon, nagyon sok tényezőt kell figyelembe venned. Az egyik legfontosabb talán a biztos bevételi forrás. Vagyis egy olyan szakmát kell választanod, amit nem érint a válság – ilyen például a szoftverfejlesztő.Amennyiben kétségeid lennének afelől, hogy alkalmas vagy-e szoftverfejlesztőnek, tartsd a fejedben a következő mondást: minden lehetséges, csak akarni kell!

Miért válaszd a szoftverfejlesztői szakmát?

Az elmúlt pár hónap mindenki számára tartogatott kihívásokat – és ki tudja, hol van még a vége. Kiderült, hogy a gazdaságunk ingatag lábakon áll, és azok jártak jól, akiknek otthonról is végezhető munkája van. A Forbes magazin szerint a munkaerőpiac is el fog tolódni, és nagyrészt azok a cégek lesznek életképesek, amelyek online is jelen vannak. Ez azt jelenti, hogy nem csupán a különféle IT cégek fognak feltörni, hanem mindenki, aki csak teheti, az online jelenlétét próbálja majd erősíteni. Hogy ez mit jelent? Minél több cég szeretne magának honlapot vagy telefonos alkalmazást, annál több fejlesztőre lesz szükség.

A szolgáltatóiparban – például hotelekben, vendéglátóhelyeken, turizmusban – dolgozók állása jelentős veszélyben van. Ez például az Egyesült Államokban nagyjából 80 millió ember megélhetését jelenti. Ám nem csupán Amerikában van átalakulóban a munkaerőpiac, hanem hazánkban is. Ezért ajánlatos most váltani egy olyan állásra, ami lépést tart az átalakulásokkal.

Ráadásul szoftverfejlesztőként nem csupán biztos állásra tehetsz szert, már pályakezdőként is versenyképes fizetésed lehet! A Hays Magyarország 2019-es évre vonatkozó bérezési útmutatója szerint egy junior fejlesztő könnyűszerrel megkereshet havi 300 ezer forintot is teljes állásban. És ez csupán a kezdő fizetés. A felmérés azt is megmutatta, hogy hazánkban az IT szakmán belüli piac egyáltalán nem telített, vagyis sok cég tárt karokkal várja mindazokat, akik hajlandóak egy kis energiával kitanulni a fejlesztői szakmát.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres szoftverfejlesztő lehess?

 

  1. Először is egy elhatározás. A döntés, hogy te igenis egy jól fizető, biztos állást szeretnél, és, hogy hajlandó vagy tenni annak érdekében, hogy elérd a célodat.
  2. Második lépés: jelentkezz egy tanfolyamra és nézz online kurzusokat.
  3. Végül a legfontosabb: gyakorolj sokat! Szánd rá az időt és az energiát, máshogy sajnos nem megy. Pedig jó is lenne, igaz? De az életben semmi sem megy csettintésre…

Kell hozzá matek?

„Gyenge a matekom… akkor én már nem is lehetek szoftverfejlesztő?“

Egyáltalán nem ez a helyzet. Sőt, a differenciál egyenletek állnak talán a legmesszebb a fejlesztői szakmától. Jó, persze, kell hozzá egy bizonyos fokig a matematika, de ha elolvasod a RUANDER szoftverfejlesztő oktatójának blogbejegyzését, akkor megtudhatod, hogy inkább a logikus gondolkodás és a következtetések levonása az, ami számít, és nem az, hogy mennyire tudod a másodfokú egyenlet megoldóképletét fejben levezetni. Ezen kívül van még egy sor tulajdonság, amik legalább ennyire fontosak ebben a szakmában, például a szövegértés, az absztrakciós képesség, a koncentrációs képesség, a precizitás – és akkor a kitartásról nem is beszéltünk. Hiszen nagyon sokszor fordul elő, hogy valamilyen problémát meg kell oldani egy programon belül, és ilyenkor jó, ha elég elszánt vagy, és nem adod fel a kezdeti kudarcok után.

Egy külföldi IT szaklap, a TechRepublic felmérése szerint egyre inkább fontos a cégek körében, hogy a fejlesztőik rendelkezzenek soft-skillekkel, vagyis például jó, ha tudod kezelni a konfliktusokat és empatikus vagy, hogy minél inkább felmérhesd, az ügyfelednek milyen alkalmazásra van szüksége. Ha ezek megvannak, akkor a többi csupán tanulás és szorgalom kérdése.

RUANDER Oktatóközpont weboldalán több informatikai-fejlesztői képzést is találhatsz. A tanfolyam részeként kell majd egy kis matematikát is tanulnod, de hidd el, nem a többszáz éves matematikai problémákat kell majd megoldanod, csupán egy kis logikai alapra lesz szükséged, hogy megérthesd a különféle programnyelvek működését. Csupán el kell határoznod magad arra, hogy belevágj, és ha kitartó vagy, hamarosan megnyílik előtted egy új élet, számtalan új lehetőséggel, és, ami a legfőbb, egy biztonságos állással.

Jelentkezz most

 

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Instagram Linkedin